5.07.2017

SATIRIČNI HOROR O SAVREMENOM RASIZMU

Film: Beži (Get Out)
Režija: Džordan Pil
Scenario: Džordan Pil
Uloge: Danijel Kaluja, Alison Vilijams, Bredli Vitford
Trajanje: 104 min
Proizvodnja: SAD, 2017.

Navikli smo da u horor filmovima kukavica, plavuša i crnac ginu prvi, međutim u ovom filmu to nije slučaj s obzirom da je protagonista upravo afro-amerikanac. Jedna od najupečatljivijih stvari koja može da se uoči u samom trejleru je tema koja obuhvata konfrontciju crne i bele rase u SAD-u. Da ne dođe do zabune čitav ovaj koncept predstavljen je kroz komičnu prizmu apsurdne treš matrice koja ima za cilj da na nov način ukaže na prisustvo diskriminacije afro-američke populacije. Simpatična i krajnje domišljata radnja daje filmu kako avanturistički tako i sentimentalni ton. „Beži“ je premijerno prikazan na Sundance festivalu 24. januara ove godine, a u bioskopima SAD-a se prikazuje od 24. februara, do sada je zaradio 195 miliona dolara, što ga i na ekonomskom planu čini izuzetno uspešnim s obzirom da je imao budžet poput standardnih malih filmova, oko 4 miliona dolara.


Protagonista je Kris (Danijel Kalua) afro-amerikanac koji odlazi na vikend sa svojom devojkom belkinjom Rouz (Alison Vilijams) u kuću njenih roditelja. Pred sam polazak Kris već ima predrasude da neće biti prihvaćen od strane njene familije zbog boje svoje kože. Međutim kada stignu u porodičnu kuću sve se ispostavlja drugačije, navalentne simpatije prema crnoj rasi njenih roditelja postaju izvor blage jeze, a kontradiktorna slika afro-američke posluge sa neobičnim ponašanjem predmet Krisove ozbiljne zabrinutosti.


Džordan Pil se i ranije bavio temom rasizma u svojim televizijskim skečevima, uvek na satiričan način.Ovaj film je njegovo prvo kompletno autorsko delo koje on imenuje socijalnim trilerom gde kako kaže strah, odnosno napetost proizlaze iz interakcije unutar društvenih struktura. „Beži“ je osvojio kako gledaoce tako i američku kritiku, sa nezapamćenim brojem pozitivnih komentara. Interakcija dve rase u američkom društvu, prikazane u ovom filmu kroz izvesnu dozu groteske i hiperbole takođe odišu kontraverzom.Oblik rasizma kojim se bavi Pil ne govori o nipodaštavanju crnu rase na osnovu njene inferiornosti, već je smatra superiornom ali i dalje želi da je porobi upravo zbog određenih kvaliteta. Tako u filmu svi belci iz Rouzine familije hvale bivšeg predsednika Barak Obamu, atletičara Džejmsa Ovena i mnoge druge uspešne afro-amerikance. Na ovaj način autor nastoji da dokaže i dalju prisutnost rasizma u američkoj kulturi bez obzira što se stav prema crnoj rasi promenio nije se promenio osećaj netrpeljivosti prema razlici.


Film je kritički nastrojen ali nije toliko oštar s obzirom da predstavlja vid društvene satire, više je tu da nasmeje nego da napada. Sve različite žanrovske komponente dobijaju na korektan način prostor da se pokažu u ovom filmu, tako da koliko komika i apsurd dominiraju u samom konceptu i zapletu, toliko se i horor elementi na isti način i u jednakoj meri provlače kroz sve to. Drugim rečimaiste stvari u ovom filmu deluju i strašno i komično, tako da kad se pomešaju ta dva osećanja najčešće dobijamo osećaj neprijatnosti. Ukoliko tražite izuzetno dobru zabavu, dovotljiv scenario i malo jeze onda je ovo film koji ne smete da propustite.

Nenad Lančuški

No comments:

Post a Comment